Ψυχολογική υποστήριξη
Πότε χρειαζόμαστε ψυχολογική υποστήριξη και πόσο γρήγορα μπορούμε να βελτιώσουμε τα προβλήματα μας. Η Ψυχολογική υποστήριξη είναι μια θεραπευτική διαδικασία που στοχεύει στην αναγνώριση, στην ανάλυση και βελτίωση των ζητημάτων που έχει ο θεραπευόμενος.
Ο ψυχολόγος κατά τη διάρκεια της ψυχολογικής αξιολόγησης χρησιμοποιεί ψυχομετρικά εργαλεία, με την άδεια του θεραπευόμενου, που θα ενισχύσουν την επιτυχία της θεραπείας. Η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.
Η Ψυχολογική Υποστήριξη παιδιών και εφήβων ασχολείται με συναισθηματικές και συμπεριφοριστικές δυσκολίες. Συγκεκριμένα ο παιδοψυχολόγος ανταποκρίνεται:
Σε προβλήματα συμπεριφορά όπως:
- Ζήλεια
- Επιθετικότητα
- Ιδιοτροπίες
Σε δυσκολίες στην διαχείριση των συναισθημάτων όπως:
- Άγχος αποχωρισμού
- Φόβοι
- Κοινωνική απομόνωση
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Καταθλιπτικές διαταραχές
Σε διατροφικές διαταραχές όπως:
- Βουλιμία
- Ανορεξία
Σε αναπτυξιακές διαταραχές όπως:
- Διαταραχή αυτιστικού φάσματος
- Σύνδρομο Asperger
- Νοητική υστέρηση
Σε προβλήματα προσαρμογής όπως:
- Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος
- Διαζύγιο γονέων
- Πένθος
- Μακροχρόνια ασθένεια στην οικογένεια
Στόχος του παιδοψυχολόγου είναι η δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης με το παιδί που θα βασίζεται στην αποδοχή και στην σταθερότητα. Στα πλαίσια μιας τέτοιας σχέσης το παιδί θα μπορέσει να εκφράσει τα συναισθήματά του, τους φόβους και τις ανησυχίες του. Επομένως ο παιδοψυχολόγος είναι ο κατάλληλος ειδικός για να βοηθήσει το παιδί και την οικογένεια να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.